Moist Chocolate Chiffon

Step_by_step_008

Lembut dan gebu, sesuai utk semua peringkat umur

Bahan-bahan ( Saiz kek = 23 cm )

BAHAN A:-
  • 100 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
  • 1/2 camca teh soda bikarbonat
  • 1/2 camca teh serbuk penaik
  • 1 camca teh esen vanila
  • 50 ml minyak jagung
  • 4 kuning telur (Gred A)
  • 60 g gula halus
  • 1 camca besar coklat emulco*
  • 30 g serbuk koko*
  • 100 ml susu segar. disuamkan*(*disatukan dan gaul rata, sejukkan)
BAHAN B:-
  • 4 putih telur (Gred A)
  • 120 g gula halus
  • 1/2 camca teh cream of tartar

Cara-cara

  1. Step_by_step_002
    Dalam satu bekas. Satukan ke semua bahan2 A hingga sebati. Ketepikan
  2. Step_by_step_003
    Pukul putih telur hingga separuh kembang, masukkan sebahagian gula dan diikuti cream of tartar. Terus memukul dan masukkan baki gula. Putar hingga menjadi maringue yg kental
  3. Step_by_step_004
    "Kental" disini bermaksud, jika alat pemukul itu diperbalikkan, puncak yg terhasil kukuh dan tidak terlentok. Seperti dalam gambar.
  4. Step_by_step_005
    Ambil sebahagian maringue tadi dan kaup balikkan ke dalam adunan kek. Gaul rata.
  5. Step_by_step_006
    Tuang adunan kek tadi ke dalam lebihan maringue dan dgn perlahan kaup balikkan hingga rata dan sebati. JANGAN terlebih gaul.
  6. Step_by_step_007
    Tuang adunan ke dalam acuan chiffon yg telah dialas dasarnya dgn kertas minyak dan disapu dgn mentega. Sekeliling bahagian dalam tin kek tidak perlu di sapu mentega hanya dasarnya sahaya.
  7. Step_by_step_001
    Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 35 minit. Jika bahagian tepi kek mengecut sedikit itu tandanya kek sudah masak. Keluarkan dan terbalikkan acuan chiffon tadi dan biarkan sejuk dalam keadaan terbalik. Bila sejuk, sisip tepi tin dgn pisau dan keluarkan kek dari tin. Hias ikut suka...Gambar menunjukkan acuan kek chiffon berukuran 23 cm yg mat gunakan utk resepi ini. Selamat mencuba......

0 comments:

Post a Comment