Fruit roll cake


Rollcake

Boleh ganti dengan apa saja buah-buahan yang bersesuaian.


Bahan-bahan ( 30x30cm )

  • 4 biji telur
  • 60g gula halus
  • 3 sudu besar plain yogurt
  • 60g tepung gandum
  • 10g corn starch
  • esen vanila secukupnya
  • *200ml fresh cream
  • *15g gula aising
  • *vanila esen secukupnya
  • *buah-buahan secukupnya

Cara-cara

  1. Rollcake1
    Persediaan awal: Panaskan oven ke 170C. Alaskan dulang dengan kertas minyak. Sediakan meringue- pukul telur putih dan gula sehingga kembang.
  2. Rollcake2
    Dalam mangkuk lain, pukul telur kuning, esen vanila dan yogurt sehingga sebati.
  3. Rollcake3
    Masukkan adunan no.2 ke dalam meringue. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Rollcake4
    Masukkan pula tepung gandum dan corn starch yang telah diayak. Kacau perlahan-lahan dengan spatula.
  5. Rollcake5
    Tuangkan ke dalam dulang. Ratakan adunan tadi. Bakar selama 12 minit
  6. Rollcake7
    Keluarkan dari oven dan sejukkan
  7. Masukkan fresh cream, gula aising dan esen vanila. Pukul sehingga jadi krim yang keras. Simpan dalam peti sejuk sebelum di gunakan.
  8. Rollcake8
    Bila kek dan sejuk, sapukan krim tadi dan letaklah buah. Kemudian gulung. Balutkan kek dengan cling film. Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 1-2 jam sebelum dipotong.

0 comments:

Post a Comment