TAG FROM INTAN

WORK STATION FROM INTAN

Rules:
snap work station anda
then... taruk link blog anda kat bawah gambar work station anda...
iaitu bersebelahan dengan link-link blog yang ada..
tengok contoh yang dibuat nih...
begitulah seterusnya sampai bila-bila, ok...
sekiranya tag ini berkembang... pasti akan ada banyak link-link di bawahnya...
kalau tak... terencat la dia... ha ha ha...lastly...
tolong pass tag ini pada tujuh (7) blogger lain...pass la pada siapa-siapa..



Untuk intan k. zanie ucapkan ribuan terima kasih atas ingatan utk beri tag kat k. zanie. Intaaan.. tengkiu very much intannn .!! kalau ada tag atau award lagi antolah kat cni..hikhik...Sorry la intan k. zanie kopipes aje..bolehkan.! mood x brape ada nie.....

Pasni nak kena tag 7 org pulak ker?? Alahai, sape la pulak yg nak zanie passkan tag nie ya.!

Rasanya adalah dua tiga org teman2 yg zanie rasa zanie nk passkan tag ini

  1. EMBUN MENITIK
  2. IZARSHAD
  3. BRO ROZZAN
  4. NUR JB
  5. AINA
  6. LEEZA
  7. EDI AZALI

MY SON BIRTHDAY







ALLAH SELAMATKAN KAMU... ALLAH SELAMATKAN KAMU... ALLAH SELAMATKAN MOHD HAFIZUDDIN SYAH..ALLAH SELAMATKAN KAMU..!!!!!

HEPI BEDAY...HEPI BEDAY...HEPI BEDAY TO YOU..!


SELAMAT ULANGTAHUN HARI KELAHIRAN YG KE 15.

Semoga dipanjang umur... dimurahkan rezeki dan hidup mu diberkati olehNYA
Semoga menjadi anak yg SOLEH..semoga menjadi hamba ALLAH yg berTAQWA...dari DUNIA saaampai keAKHIRAT. AMINNN.!!!

AWARD DARI TEMAN2

AWARD DARI ELA


Award ni dari ela yg jauh nun di qatar. timakacih ela..cayang ela..muuaahhh..!!!! zanie nk bagi kat sape eak..! okeylah nie zanie nk pas kat teman2 yg selama ini selalu tinjau2, ziarah dan tanya kabar zanie..!!

  1. AZIE
  2. EIBA
  3. NURHUDA
  4. NUR
  5. INTAN
  6. IZARSHAD
  7. EMBUN MENITIK
  8. DEE

AWARD DARI INTAN LAGI.!!

award-224x221


Tengkiu intan dgn anugerah yg x ternilai ini. k. zanie rasa terharu kerana rasanya blum layak lagi k. zanie utk menerimanya. Sekali lagi k. zanie ucapkan tengkiu VERY2 MUCH intan ....!


AWARD DARI EMBUN MENITIK S'RAWAK.....


Award nie lama dah ada dlm simpanan tapi masa baru mengizinkan utk zanie paste kat cnie..ampun embun lambat tuk zanie gantung award dari embun. Eh.! nak kena panjangkan ker award nie embun. Sapa gaknya ya yg nak zanie bagi nie..waduh..!! gawat neh..
Apa pn nak zanie liskan kendian ya embun nama- namanya. AMPUN EMBUNN..!!!

26hb nov

wokey..arini baru ada mood nak pas kat teman2 jadi harap nama2 yg tertera nie sudi menerimanya
  1. NUR
  2. UMMI
  3. ALONGROZ
  4. HAZILA
  5. NOOR
  6. ELA

ADIAH FROM IZA BLOGSPOT


Nie dari sahabat zanie..IZA.Tengkiu iza .. lama dh zanie peram tapi arini ada masa terluang maka zanie pn pastelah kat cnie..jgn mare ya iza. Syg iza....muuaaahhhh...!!!!!

Ni k. zanie nk promosi plak tau Iza, ceewaahhh....kepada teman2 ciber harap sudi bawa balik munga yg ayu ni.. gantung kat umah ya.! Utk memanjangkan sillaturrohim, sudi2kanlah ziarah umah teman baru kita tuan punya munga ayu ni IZARSHAD yg ada kat link sebelah tu..dan munga nie zanie nak tujukan kat :
  1. EIBA MANJA - yg ada kat Pasir Gudang
  2. INTAN PAYUNG - kat JB
  3. NUR CAYANG - juga kat JB
  4. CIKWAN - TAIPEI
Sape lagi aek..eeerrr..sesape yg sudilah yerk.!

KEK PISANG SUPER

Dsc04905

newbie123@myresipi.com

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 4 biji pisang medium size di lecek (saya guna pisang Montel)
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1 1/2 cawan tepung
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh cinnamon powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/4 cawan plain yogurt drink
  • secubit garam
  • 1/2 cawan gula putih
  • 1/4 cawan gula perang
  • 3 biji telur

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah. Lenser tin kek dengan sedikit marjerin.
  2. Campur tepung, soda, baking powder, garam, cinnamon powder. Ayak dan ketepikan.
  3. Di dalam satu mangkuk, pukul gula dan telur hingga sebati. Campurkan minyak, pisang, dan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati. Masukkan esen vanilla. Last sekali masukkan yogurt drink.
  4. Tuang dalam tin kek dan bakar selama 35-40 minit. Texture kek ni lembab dan gebu. Bila makan takleh berenti...tak sesuai untuk orang yg tengah diet :)

TALAM MARBLE

Talam_marble

kak fida@myresipi.com

Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )

  • 250 g tepung Hoen Kwee (putih)
  • 450 g gula halus
  • 2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
  • 1 sk garam
  • 3 sb serbuk koko

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
  2. Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
  3. Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang yg bergris.Sejukkan.
  4. Siap utk dipotong dan dihidangkan.
  5. Cara2 ke 3 hendaklah dilakukan dgn cepat krane adunan cepat mengeras.

MADELEINES

P1010016_copy

NisaMPB@myresipi.com

Bahan-bahan ( 2 loyang )

  • 7 tbsp (100gm) butter tanpa garam
  • 5 biji telor yang besar
  • 1/2 cup (115gm) + 3 tbsp gula
  • 1 1/4 cup (140gm) tepung gandum, diayak
  • 1 tsp baking powder
  • secubit garam
  • sedikit parutan dari kulit lemon

Cara-cara

  1. P1000899_copy
    Dalam periuk yang kecil, cairkan butter tanpa garam diatas api yang kecil hingga menjadi keperang-perangan.
  2. P1000901_copy
    Sejukkan seketika dan tapis butter dalam mangkuk yang lain.
  3. Pukul telor dan gula hingga gebu. Masukkan pula butter, gaul hingga sebati.
  4. P1010007_copy
    Masukkan tepung yang telah diayak, baking powder dan garam. Kaup balikkan dengan menggunakan spatula pada satu arah.
  5. P1010011_copy
    Taburkan parutan kulit lemon & kaup balik lagi.
  6. Masukkan adunan ini kedalam paiping beg dengan 1/4" nozzle plain.
  7. Sejukkan didalam peti sejuk selama lebih kurang 2 jam atau semalaman.
  8. Bila sedia untuk membuatnya, panaskan oven pada suhu 190dC.
  9. P1010013_copy
    Paipkan adunan kedalanm loyang madeleines hingga 3/4 penuh.
  10. Bakar selama 12min atau hingga perang.
  11. Sejukkan Madeleines dan simpan dalam bekas kedap udara.

KEK MENTEGA ELITE

Elite

akma_4th@myresipi.com

Bahan-bahan ( 1 biji )

Bahan A:
  • 250g self raising flour
  • 40g susu tepung
  • 200g mentega
Bahan B:
  • 5 biji telur
  • 200g gula kastor (160g gula pasir)
  • 1 camt. esen vanila

Cara-cara

  1. Bahan A dipukul sehingga sebati.
  2. Bahan B dipukul sehingga sebati.
  3. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Gaul sebati.
  4. Bakar dalam loyang yang telah dilenser mentega/minyak selama 35 minit, suhu 180C. Pastikan adunan diisi separuh loyang.

LOLLIPOP LEPAK TANPA THERMOMETER / CANDY

P1000322

Badot Gendot@myresipi.com

Bahan-bahan ( 8 batang )

  • 4 sudu besar gula pasir
  • 3 - 4 titis perisa mangga (ikut citarasa sendiri)
  • 2 sudu light corn syrup (optional)
  • Lidi satay (8-10 batang)
  • Sedikit minyak masak atau butter

Cara-cara

  1. Tuangkan 4 sudu gula pasir dan 2 sudu light corn syrup ke dalam periuk leper yang telah dipanaskan.
  2. Kacau gula pasir bersama-sama light corn syrup sehingga larut/cair.(Jangan sampai hangus gula tu)
  3. Agak2 kalau panas sangat perlahankan api.(leceh sket sbb x guna candy thermometer)
  4. Bila gula dah cair,alihkan periuk leper tu and then boleh masukkan beberapa titis perisa atau pewarna yang digemari.
  5. Gaul seketika,kemudian tuangkan larutan gula tu ke atas permukaan yang telah disapu minyak masak atau butter supaya die x melekat.
  6. Pastikan lepas tuang tu,cepat2 cucuk lidi kat tengah2 gula sebab gula lollipop ni cepat mengeras.
  7. Dah siap!Bagi makan kat budak2 smpai diorang rosak gigi xpon boleh makan mase tengah melepak tgk cerita hindustan.
  8. P/s:Nak bagi lagi sedap,salut dgn serbuk citric acid (masam!).
  9. CAUTION!!!!Jangan sentuh gula yg masih molten lagi,sbb boleh cause severe (3rd degree) burn.Boleh melecur teruk.

BURASAK

25-10-08_1207

cahayer@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1 kg beras wangi, masak seperti nasi lemak kosong, dgn santan, sedikit garam, dan air. Nasi keras sedikit pun tak pe.
  • Daun pisang muda potong sebesar A4 beberapa keping utk bungkus nasi.
  • Daun pisang tua panjang lebih kurang 3 jengkal. Berapa keping tgk berapa set nasi dpt buat.
  • Tali rafia dan gunting

Cara-cara

  1. 24-10-08_2148
    Setelah nasi sejuk (panas pon ok kalau tangan kebal hehehe...), senduk sedikit letak atas daun pisang muda.
  2. 24-10-08_2149
    Lipat nasi macam lipat kuih lepat pisang, urut2 atas bungkusan kasi nasi leper dan padat. Jgn nipis sgt atau tebal sgt.... yang sedang2 saja...
  3. 24-10-08_2154
    Ambil 5-6 biji burasak, bungkus dgn daun pisang tua macam bungkus hadiah (gulung ikut bentuk burasak yg bertingkat tu dan lipat kiri kanan, baru ikat dgn tali rafia.
  4. 24-10-08_2321
    Rebus 3-4 jam, angkat dan tos macam ketupat. Buka tali dan buangkan daun pisang tua, hidangkan sebiji2 atau potong dua.
  5. Kalau beraya ke rumah org bugis yg betul2 pure , dorang akan hidangkan asam pedas ikan parang yg dimasak sehingga tulang2 dia dah lembut macam tulang ikan sardin. Saya prefer ikan merah asam pedas, tapi burasak sedap juga makan dgn rendang ke.. ayam masak merah ke... cubalah.. mungkin rasa dia pelik sikit bagi org yg pertama rasa burasak.

PUDING KARAMEL TANPA TELUR

Myresipi1

firasyira@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 orang )

  • A) 2 sudu besar gula
  • B) 1 bungkus agar-agar serbuk
  • 4 cawan air
  • 2 1/2 sudu besar gula
  • C) 1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu vanilla
  • (Campur sebati semua bahan C)

Cara-cara

  1. hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..
  2. Dalam periuk didihkan bahan B. kecilkan api kemudian masukkan bahan C. kacau rata selama lebih kurang 3 minitn @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
  3. Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).

CHERRY BLOSSOM PUDDING

Sakura5

sunkist@myresipi.com

Bahan-bahan ( )

  • 10gm agar-agar (strips)
  • 10 biji buah laici (dlm tin)
  • 21/4 cwn air
  • 1 cwn sirap buah laici (air buah laici yg di dlm tin)
  • Gula secukupnya (sy letak 2/3 cwn)
  • sedikit pewarna merah (optional) (sy guna pewarna merah ceri Nur)
  • ceri merah - dipotong dua

Cara-cara

  1. Sakura9
    Rendam agar agar selama lebih kurang 1 jam.
  2. Sakura8
    Gunting buah laici sehingga menjadi bentuk bunga.
  3. Kemudian, cairkan agar-agar dgn air dan sirap buah laici diatas api. Tambah gula secukupnya. Titiskan sedikit pewarna merah jika mahu.
  4. Bila agar2 sudah cair, angkat dan tapiskan agar2.
  5. Sakura3
    Tuangkan sedikit agar-agar ke dlm acuan agar agar. Kemudian letakkan laici yg telah digunting bentuk bunga tadi & ceri merah ditengahnya.
  6. Sakura7
    Tuangkan lagi agar-agar sehingga penuh. Kemudian, boleh disejukkan.
  7. Sakura6
    Boleh dimakan begitu saja ataupun dgn sos kastard.

MY KOLEKSI

Yg melekat kat dinding tu tempat ,
almunium foil > plastic cling wrap > salt & sugar bottle


Layan gambar aje la ya , ngehngeh ....