PERIA GORENG BERTELOR

Mengidam nak makan sayur peria nie dah lama jadi kebetulan semlm zanie pergi econsave zanie pn beli la 1 btg, masak main campak2 aje tapi errmm ....Hubby kata sedaaap .... x ada rasa pahit pun ..ish3 iyola tu Hubby ....nie la hasilnya .... resipi x yah la ya!! dah ngantuk la nak tido .. layan gambar ler ....


MEE KARI

Lama dah x buat mee kari rasanya sllu aje buat mee goreng so ada lebih mee kuning buat mee goreng zanie pn buatkan la kuah karinya, bahanya mcm biasa la ya :

Bahannya :
  • Mee kuning di cuci N celur
  • bwg putih
  • bwg merah
  • sedikit halia
  • santan pekat
  • serbuk kari
  • sedikit gula , garam, air asam jawa
Cara buat kuah mcm biasa laa ..kan !!

Bahan sampingan :
  • taugeh
  • sawi
  • fishcake / fishball
  • kerang rebus > buang kulit
  • daun sup
  • bwg goreng
  • telur rebus , DLL

APAM POLKA DOT


Dah lama perap resipi apam polka dot nie nak gak try buat tapi x hingat amik dari umah sape, tengok umh kawan2 ada yg dah tayang kuih nie so hari ini zanie pn try buat la, proses buat tu zanie follow step by step mcm yg ada dlm resipi tu tapi nape zanie buat kuih tu jadi keras sikit, ada x sape2 yg boleh bagi jawapan pd apam zanie nie .....
PLEASE HELP ME ....

IKAN KAPAK GORENG MASAK KARI TANPA SANTAN


alahai nak masak apa la hari ini yg ada ikan kapak basah aje dlm aisbox, fikir punya fikir baru teringat nak try masak kari ala mamak. selalunya zanie bila masak ayam suka buat camni, hari ini zanie try pd ikan plak ,errmmm... bestnya,ada pedas2 masin, masam2 manis .. Hubby suka makan ...ME TO .. ekekeh ... alamak resipi ke ? ala zanie main campak2 je nie cmne nak bagi detail recipe ya !! ok la, zanie buh gak la resipinya :
  • 1 ekor ikan kapak - brsihkan goreng 1/2 masak
  • 1 biji lada bombay - hiris memanjang
Bahan kisar :
  • sedikit halia - kisar halus
  • bawang P - tumbuk kasar
  • Bawang M - tumbuk kasar
  • serbuk kunyit faiza
  • Serbuk kari faiza
  • Gula
  • Air asam jawa
  • Selembar daun kari
  • 1 btg serai - di titik
  • Garam, sedikit minyak utk menumis
** caranya sama mcm masak kari yg lain cuma x masuk santan
Selamat mencubaa ....



AGAR - AGAR SANTAN




Bahannya :
  • 20gm agar - agar serbuk
  • santan dari sebiji kelapa
  • 3 biji telur ayam
  • 6 gelas air
  • 1/2 - 1 potong gula melaka / gula perang /gula apong
Caranya :
  • masak agar - agar dengan air
  • Gula kabung / gula melaka di hiris2 halus, kemudian masukkan dalam periuk agar - agar tadi.
  • sementara tu, blendkan kesemua santan dengan telur, biar sampai berbuih.
  • kemudian tuangkan ke dalam periuk agar - agar tadi, kacau sampai mendidih. Tutup api dan bolehlah letakkan dalam loyang/bekas.
  • Bila dah sejuk nanti, agar - agar ni akan jadi 2 lapis, lapisan coklat jernih kat bawah, atasnya bewarna krim (telur dan santan).


KEK MARBLE MY MIL


Nampak sedap kan kek nie, eheheh ... bukan zanie yg buat tau tapi my MIL kek nie lembut aje, ada rasa oren & coklat, sedaaap sangat.... tapi sayang zanie x berkesempatan utk menyedok resipi darinya almaklum la memasing kaki bisnes so x de la nak sembang memanjang bab kuih muih nie ekekekeh ...tapi ada juga hati tau nakkn resipi kek nie sb ... moist sangat kek nie, x percaya!! lihat aje sendiri textur kek nie kalau zanie tipu ..ermmm .. nyum3x




BUBUR CHACA




Terajin sikit hari ini , tengok tu mcm sedapkan. .. nampak x biji sagu tu mcm diamond kaan ... hehehe ....saje buat utk minum petang. Hubby suka sangat makan nie lagi2 kalau masuk dlm petiais, errmmm ....sejuk sekali gitu, amacam ..!! boleh buat kan walau tanpa resipinya disini ..
jom rasa sorang sikit !!

closeup ckit ....

TUMIS PEDAS KERANG

Hari ini hari yg teramat malas utk zanie kedapur ... huhuhuuu ... malas la selalu .. x berasap dapur tu masih ampun lagi kang kalau dah perut yg meragam apa pn x jadi .ish2x apa la nak jadi nie ...eheheh ...mau x mau kena gerak juga neh, tinjau2 dlm petiais ada kerang yg dah siap di kopik , ha!! resipinya zanie main campak aje so jadi la gak lauk hari ini ... tumis pedas kerang ....


GOOD LUCK





Assalamualaikum anak2 .... apa cerita? dah standby 4 exam ...!! kepada student form 6 Maahad Johor n Pontian yg akan menduduki STAM Exam ...come on babby .. studyhard 3x ... dont forget ya ..!U must rushing 4 score all subject, CAIYOK2x ... semoga tabah menjalani exam yg akan di tempohi dari 18 - 20 okt & 26 - 27 okt nanti ya ... especialy to my son , hahahaaa.... Mohd Hafidzuddin Shah ... ( Amin) jgn lupa kite sama - sama pose ya .!! kuatkan semangat.. tabahkan hati menempoh exam kali ini kerana ini yg akan menentukan kamu kemenara gading sebagaimana yg kamu cita2kan( Mesir). Doa dan harapan mama semoga Amin mendapat result yg terbaik iaitu

MUMTAZ SUFI ...!!

At last jangan lupa pasni ada 1 lagi exam yg akan Amin duduki iaitu

MUIT EXAM ..!

GOOD LUCK babby ..!!!!!!


I HOPE - DO YOUR BEST IN FINAL EXAM ...!!


X lupa juga kepada yg akan menduduki SPM, utk anak sedara zanie Najwa Harnani Azlan, My kazen Husna Husein, Albar Zaidon N all student form 5 .... Sek Men Kayu Ara Pasung Pontian ..., ucapan utk semua selamat menempuhi SPM yg x lama lagi menjelang tiba & Selamat Maju Jaya ...


KEK LAPIS HORLICK MILO



Nie satu lagi kek yg menggunakan resipi Bro Rozzan, sebenarnya zanie lebih suka mengunakan resipi dari umah Bro Rozzan sb bukan saje bahan2nya yg simple tapi yg penting mudah utk di cuba dan menjadi dan yg paling penting sekali ialah kek yg ermmm ....yummy N very2 moist, kepada yg inginkan resipinya boleh ke blog beliau di http://rozzan.blogspot.com


JOM MAKAN !!

Hai teman2 ..dah habis pose enam ?Nie ler menu buka pose zanie ... jom layan gambar

ROTI POOL



OREN JUS

MEE REBUS SEDAP

ASAM PEDAS IKAN KAPAK


Dah 2 hari zanie beli ikan nie tapi x de menu yg membuka selera zanie utk makan nasi, abis dah fikir apa nak di bagaikan maka zanie pun masak la mcm nie ermmm ...nyum3x sedaaaap ... ada masam, manis N yg penting pedas ...


BISKUT KEJU RANGUP

Sumber : Majalah Saji 2007
Bahannya :

A

  • 120 grm mentega
  • 60 grm gula perang
  • 1/2 st esen nanas
B
  • 30 grm biskut keju ( kisar halus)
  • 30 grm serbuk gajus
  • 20 grm susu tepung
C
  • 40 grm tepung kastard
  • 2o grm tepung beras
  • 130 grm tepung superfine
Utk Hiasan :
  • kuning telur
  • sweet love
  • gula - gula manik - zanie guna gula pasir warna kuning sb stok manik2 x ade
Caranya :
  1. Satukan bahan A dan kacau sebati.
  2. Masukkan bahan B dan C uli hingga sebati dan jadi doh yg lembut.
  3. Canai dan terap dgn acuan yg disukai sapu kuning telur di atasnya dan tabur manik2.
  4. Bakar hingga masak kekuningan

KEK LAPIS ASAM MANIS @ HAW FLAKES


Dari dulu lagi zanie tetap setia dgn resipi kek lapis yg satu nie ... dari umah Bro Rozzan sedap N moist je kek nie tau, waktu kek ni zanie potong baru saje keluar dari aisbox sb tu nampak mcm x gebu.. x rugi sape yg nak try buat kek nie, ermm.. x menghampakan ... kepada yg nak try boleh terus ke http://rozzan.blogspot.com/

SUGEE BADAM

Nie adalah salah 1 kukis yg top ode utk raya tahun nie resipi dari Kak Intan ( Mealtimemenus) terima kasih pd empunya resipi kukis nie... meh layan gambar nie ya !!

SONY OOOH SONY DIMANA KAMU ...

Hilangnye tanpa diduga ..walau hanya tinggal kenangan, tetap di abadikan disini

TART GULUNG NANAS @ HOMEMADE PINEAPPLE JEM


Kali ini zanie pozingkan aje kukis nie.. jem nanas zanie memang buat sendiri, bukan beli .. ermm ... nak resipi !! search kat ketegori BISKUT la ya!!

NASI GORENG KU

Errmmm ... oh nasi goreng ku yg yummy nie, ekekeh ...perasan plak daku huhuhuuuuu .....

LAST XTVT DI HARI RAYA KOOTT ....

Nie la XTVT zanie , di ode oleh jiran zanie utk kakaknya katanya nak buat open house ada x ada kena layan juga la rezeki jgn di tolak ...ina ode 2 btl sugee badam, 1 btl tat gulung nanas N 1btl ori sugee



psstt ...jgn fenin kepala ya bila lihat nape loyang tu zanie alas dgn newspaper yg sebenarnya itu hanya utk alas bahagian bawah diatas zanie doublekan dgn kertas minyak sb oven utk kek lapis sarawak tu agak panas gak kerana x nakkan kukis tu lebih gelap warna di bawahnya maka zanie buat cmnie laa ... harap x ada kesangsian lagi te

ROTI MANIS





Lama gak la x meroti ialah sejak condition x bape stabil tapi tekak mcm nak makan soo zanie pn buat la 1 adunan dapatlh 9 biji roti yg comel2 mcm tuannya, eheheh ..ermmm ..resipinya nanti zanie cari dulu ya !! entah mane zanie campak kertas resipinya sb kalut tgh cari bhn nak buat kukis org order nie, meh jom rasa sorang sikit ...


BISKUT GREEN PRINCESS

Sumber : Saji 2007

Bahannya :

Bahan A
  • 100 grm mentega
  • 75 grm minyak sapi
  • 60 grm gula halus
  • 1/2 st pewarna hijau epal
Bahan B
  • 50 grm badam serbuk
  • 15 grm tepung beras
  • 220 grm tepung gandum
Bahan Hiasan :
  • Coklat masakan putih ( zanie buh strawberry cooking cklt sb x de stok yg putih)
  • manik warna warni
Caranya :
  1. Pukul mentega gula dan pewarna hingga sebati.
  2. Masukkan 2 jenis tepung ta di gaul sebati, masukkan pula badam serbuk uli hingga jadi doh yg lembut.
  3. Rehatkan seketika.
  4. Canai dan terap ikut suka dan bakar dengan kepanasan oven 175c selama 20 minit.
  5. Sejukkan kukis dan hias dengan coklat cair dan tabur manik gula warna warni tadi di atasnya

MEE LADNA & MEE GORENG PUNYA CERITA


Beberapa mlm yg lepas zanie saje je ckp ngn HB nak tengok2 suasana raya di kg waktu mlm hari, maalumla duk di bandar nie manalah nak ada pasang pelita minyak tanah, x tau nak tuju kemana zanie pn redah je la.. sambil2 tu nak release tencion .. ronda punya ronda perut pun berbunyi kebetulan lalu depan ada 1 gerai tulis SINGGAH SELALU zanie pun drive break dulu ler nak isi minyak perut dah menyanyi.. nie la yg zanie ode. eik !! x sedap langsung masakannya tapi tibai aje ler ... nanti pn kan nak kena byar gak bkn dpt free soo x nakkn membazir punya pasal zanie pn minta tapau baki yg ada .....

MEE LADNA

MEE GORENG DAGING

KUE TEAW KUAH KARI

yg sebenarnya kue tiau nie dah 1/2 bungkus zanie goreng, ialah .., memandangkan zanie cuma berdua kang membazir gak kalau x habis soo baki dari 1/2 bungkus tadi zanie pun buatkan la kuah kari tambah kerang rebus, taugeh , tomato ... errmm.. jadi la kari kue tiau . sedap gak kaaan !!

POPIA BERSIRA


Waktu di ambil gambar popia belum bersalut lagi..ala.. kendian2 nanti kan boleh gak kan !! bukan susah sangat. gula kisar secukup utk salut popia, itu saje.. soo x ada resipilah ya !!

JEMPUT MAKAANN...