01 April 2008

KEK CHIFFON PANDAN

Bahan-Bahan:

100 g gula halus
47 ml minyak zaitun
20 g serbuk koko ] dibancuh
35 ml air panas ]
4 biji putih telur
3 biji kuning telur
25 g gula pasir
Sedikit krim tartar, serbuk penaik dan garam Bahan krim:
210 ml susu manis
100 ml air suam
100 g gula halus
36 g serbuk koko
36 g tepung jagung
Sedikit esen vanila

Cara:

Satukan kuning telur, bancuhan serbuk koko, gula pasir, tepung, serbuk penaik, garam dan minyak zaitun. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan. Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar dengan suhu 180C selama 40 minit. Setelah masak, angkat dan sejukkan. Sapukan krim.

Cara membuat krim:

Satukan semua bahan dan masak secara double boiler.

No comments:

Post a Comment