26 May 2008

RENDANG DAGING
















Bahan-Bahan :
  • 1 kilo daging lembu/kambing (dipotong 10 -12 keping atau ikut citarasa)
  • 500 ml santan pekat KARA
  • 1 paket kerisik
  • 2-3 helai daun kunyit (hiris halus2)
  • beberapa helai daun limau purut
  • gula (3- 4 sudu makan)
  • garam secukup rasa
  • secubit serbuk perasa jika suka
Bahan Untuk DiKisar
  • 20 tangkai cili kering
  • 12-15 batang cili padi kampong
  • 2 biji bawang besar
  • 8 ulas bawang kecil
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1½ inci halia
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 inci lengkuas
  • 3 sudu besar ketumbar }
  • 1 sudu teh jintan halus }
  • 1 sudu teh jintan kasar } ... disangai sebentar
Cara :
  • Masukkan daging ke dalam periuk/kuali bersama bahan2 kisar dan lain-lain bahan kecuali gula, garam dan perasa.
  • Masak di atas api sederhana sehingga daging separuh empuk lalu masukkan gula, garam dan perasa. Biarkan daging masak hingga empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat dari api utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment