31 January 2010

MEE KARI KERANG


Errrmmmm...try tengok me nie,sedap x? eheheh....hari ini kaan malaz yg amat zanie tau, menu simple namun menyelerakan, beli mee nie dah 3 hari, mulanya nak buat mee goreng tapi my HB kata dah lama x makan mee kari sooo zanie pn apalagi kayoh aje ler yg penting apa yg zanie masak tu HB suka makan, mee nie zanie masak merangkap makan siang dan malam x yah nak masak yg lain tapi atas dapur tu zanie sedang masak kacang hijau sb nak buat bubur kacang & buat init kuih pau... apapn meh kite layan apa yg ada dibawah nie.
JOOOOMMMMM !!!!!



Bahannya :

  • 1/2 kg kerang> di rebus asing isi dgn kulit
  • 1 kg mee kuning ( basuh dan celurkan)
  • 2 senduk rempah kari
  • 3 sudu makan cili kering yg dimesin / ikut suka pedas
  • 6 ulas bawang merah > kisar halus
  • 3 ulas bawang putih > kisar halus
  • 1/2 in halia > kisar
  • kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak kasik wangi. tak letak pun xpa rasanya)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 genggam ikan bilis > di tumbuk lumat
  • 2 keping asam keping
  • 1 biji kelapa parut > jadikan pati santan
  • Bahan hiasan/ulam: telo rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh (celur jugak), cili besar@cili api
Caranya :
  1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia halus.
  2. Bersihkan kerang dan rebus setelah itu toskan ,asingkan isi dengan kulit
  3. Panaskan minyak tumis rempah biji, daun kari hingga naik bau wangi.
  4. Masuk pula bahan kisar,kacau hingga terbit bau wanginya, masuk pula rempah kari kacau hingga pecah minyak.
  5. Bila dah pecah minyak, masukkan santan,, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih baru masukkan kerang.
  6. Bubuh garam , gula dan perasa secukupnya, padamkan api....Cara penyediaannya.....
  7. Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..

1 utk my Hubby... 1 lagi utk zanie, eheheh ....

No comments:

Post a Comment