Bahannya :
- 2 ekor ikan kapak
- 10 biji cili api
- 2 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 3 sudu makan air asam jawa
- 3 sudu makan gula pasir
- garam, perasa secukupnya
- minyak utk mengoreng
- 1/2 in kunyit hidup
- 1 sudu makan tepung gandum
Caranya :
- Bersihkan ikan salut dengan sedikit tepung, ketepikan.
- Kisar halus bawang putih, bawang besar, kunyit dan cili api.
- Panaskan minyak goreng ikan hingga gareng, angkat dan toskan.
- Gunakan minyak goreng ikan tadi tumis bahan kisar, masuk gula pasir guna api kecil ya! tumis hingga terbit minyaknya.
- Masukkan air asam jawa, garam , perasa dan gula secukupnya sesuaikan rasanya
- Bila kuah agak pekat masukkan ikan yg telah di goreng tadi gaul rata2.
- Padamkan api sedia utk di hidang
No comments:
Post a Comment