18 February 2010

IKAN KAPAK GORENG SAMBAL CILI API





Bahannya :

  • 2 ekor ikan kapak
  • 10 biji cili api
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • 3 sudu makan gula pasir
  • garam, perasa secukupnya
  • minyak utk mengoreng
  • 1/2 in kunyit hidup
  • 1 sudu makan tepung gandum

Caranya :
  1. Bersihkan ikan salut dengan sedikit tepung, ketepikan.
  2. Kisar halus bawang putih, bawang besar, kunyit dan cili api.
  3. Panaskan minyak goreng ikan hingga gareng, angkat dan toskan.
  4. Gunakan minyak goreng ikan tadi tumis bahan kisar, masuk gula pasir guna api kecil ya! tumis hingga terbit minyaknya.
  5. Masukkan air asam jawa, garam , perasa dan gula secukupnya sesuaikan rasanya
  6. Bila kuah agak pekat masukkan ikan yg telah di goreng tadi gaul rata2.
  7. Padamkan api sedia utk di hidang

No comments:

Post a Comment