19 February 2010

PUDING JAGUNG KUAH KASTARD



puding lagik..hehehe...layan aje lah ya..nie atas permintaan anak daro zanie yg teringin nak makan puding, katanya asyik tengok blog mama je mcm2 mama masak tapi along x dapat nak makan sooo balik coti nie dia pn suroh la mamanya layan tekak dia cuma x dapat nak tempek gambar menu yg lain2 disini sb lupa nak snap daaa... along kata jgn lupa puding utk along tuu buh cekelet ya mama...ishish...anak daro den sorang nie manje lebeh2 plak. walllaaaa......

BAHAN UNTUK PUDING
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
  • 1/2 tin jagung manis dalam tin
BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
Caranya :

UNTUK PUDING
  • Masukkan semua bahan gaul sebati
  • Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  • Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
UNTUK KUAH
  • Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  • Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  • Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
CARA PENYEDIAAN
  • Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  • Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  • Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  • Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
  • Selamat mencuba.


2 comments:

  1. nak tnye skit..kalau santan tukar kpd 1 cawan susu cair boleh tak..???

    ReplyDelete
  2. kalau guna susu cair lagi sedap..sukatan sama sprt di resipi.selamat mencuba

    ReplyDelete