10 June 2010

KEK PUDING KARAMEL



Bahan-bahan:

Karamel
  • 60g gula
  • 1 sudu besar air
  • 2 sudu besar air
Puding
  • 4 biji telur
  • 500ml susu segar
  • 70g gula
  • sedikit esen vanila
Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 1 sudu makan paste pandan
  • 20g mentega- dicairkan
Cara membuatnya:
  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
  2. Cairkan mentega dan ketepikan
Untuk karamel
  1. Gula +1 sudu air.
  2. Panaskan sehingga jadi warna perang.
  3. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api.
  4. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
Sediakan puding.
  1. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
  2. Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit.
  3. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau.
  4. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
  5. Tapis adunan ni masuk ke dalam loyang karamel tadi.
Sediakan kek span.
  1. Masuk semua bahan kecuali minyak. putar laju sampai kembang
  2. Masuk butter cair - gaul rata hingga sebati.
  3. Tuangkan adunan ni masuk dalam loyang puding tadi.
  4. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding..
  5. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

No comments:

Post a Comment