Satu lagi sajian yg berasakan labu, PAI LABU ... sape x try rugi tuu .. sedap sangat pai nie, x mau la nak celoteh lebeh2, jom lihat resipinya yg zanie ambil dari Majalah Saji 2007 ya !!
Bahan pastry :
- 2 cawan tepung gandum
- 1st garam
- 1 sb gula
- 4 - 6 sb mentega
- 4 - 6 sb shortening
- 6 - 7 sb air ais
- Satukan tepung, garam. gula, mentega N shortening gaul rata, pastu masukkan sedikit2 air sambil diulu hingga menjadi doh yg lembut.
- Ambil acuan pai , canai doh tadi 1/2 in tebal ratakan dlm acuan tadi hingga menutupi acuan tadi , ketepikan
Bahan isian pai :
- 3/4 cawan gula
- 1/2 st garam
- 1 st serbuk kayu manis
- 1/4 st serbuk halia
- 2 biji telur
- 425 grm labu di kukus / rebus dulu
- 1 tin susu cair
- Dalam blender satukan telur, gula, susu dan labu blender sampai hancur masukkan serbuk halia juga serbuk kayu manis kacau sebati semuanya.
- Tuang dalam kulit pai yg telah di siapkan tadi.
- Bakar selama 15 minit, kemudian keluarkan tutup atas pai tadi dengan almunium foil agar x hangus kulit pai tadi.
- Bakar semula selama 1/2 jam. selamat mencuba ....
wow ! teringin nak buat ! :)
ReplyDelete* i follow ur blog