11 November 2010

PAI LABU KUNING


Satu lagi sajian yg berasakan labu, PAI LABU ... sape x try rugi tuu .. sedap sangat pai nie, x mau la nak celoteh lebeh2, jom lihat resipinya yg zanie ambil dari Majalah Saji 2007 ya !!

Bahan pastry :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1st garam
  • 1 sb gula
  • 4 - 6 sb mentega
  • 4 - 6 sb shortening
  • 6 - 7 sb air ais
  1. Satukan tepung, garam. gula, mentega N shortening gaul rata, pastu masukkan sedikit2 air sambil diulu hingga menjadi doh yg lembut.
  2. Ambil acuan pai , canai doh tadi 1/2 in tebal ratakan dlm acuan tadi hingga menutupi acuan tadi , ketepikan


Bahan isian pai :
  • 3/4 cawan gula
  • 1/2 st garam
  • 1 st serbuk kayu manis
  • 1/4 st serbuk halia
  • 2 biji telur
  • 425 grm labu di kukus / rebus dulu
  • 1 tin susu cair
Caranya :
  1. Dalam blender satukan telur, gula, susu dan labu blender sampai hancur masukkan serbuk halia juga serbuk kayu manis kacau sebati semuanya.
  2. Tuang dalam kulit pai yg telah di siapkan tadi.
  3. Bakar selama 15 minit, kemudian keluarkan tutup atas pai tadi dengan almunium foil agar x hangus kulit pai tadi.
  4. Bakar semula selama 1/2 jam. selamat mencuba ....

1 comment: