22 August 2009

KEK PARUTAN KEJU { cheese}

Harap x mandang kek yg comei tu ek! sb deconya cumut tapi rasanya, ermm.. BLUEBERRY !!! sedapnya ......

Resepi kek ni lama dah zanie simpan tapi x hingat amik dari sape, minta izin menTRY resepinya ya tuan munya resepi kalau terlihat di umah zanie nie my HB suka sangat dia kata " errmmm ...best!! " zanie buat ni masa sambut My Anniversary yg lepas cuma ganti lapisan dalam kek tu dgn coklat buttercream resepi asal guna plan buttercream kot kalau x silap. Psst .... zanie minta izin c/p aje resepinya ya!!!!

Bahan di bawah adalah untuk kek yg bersaiz kecil (8x4x3).

  • 5 biji telur
  • 60gm gula halus
  • 75gm tepung gandum
  • 15gm tepung jagung
  • 1 1/2 sudu besar minyak
  • esen vanilla
  1. Asingkan putih & kuning telur.
  2. Pukul putih telur dengan sebahagian gula sehingga mengeras. (meringue)
  3. Dalam mangkuk lain, pukul kuning telur, baki gula dan esen vanilla sehingga kembang.
  4. Satukan putih & kuning telur. Masukkan minya. Kacau.
  5. Tepung yang telah diayak.
  6. Bahagi 2 adunan sama banyak..bakar sehingga masak (lebih kurang175 degree *10-12 minit)

Butter cream:

  • 150 butter
  • 150 shortening
  • 150gm icing sugar
  • 1 sudu susu segar
  1. Pukul semua bahan dengan kelajuan perlahan, sehingga bertukar menjadi cream

Cheddar Cheese - diparut

Assemble:

  1. Sandwichkan kek dengan cream, cantum. kemudian sapu lebihan cream ke seluruh kek. Coat semua.
  2. Taburkan parutan cheddar cheese ke seluruh permukaan kek yang dah disalut dgn cream tadi.


No comments:

Post a Comment