26 September 2009

BISKUT MAKMUR


Bahannya :
  • 190 grm minyak sapi
  • 190 grm marjerin
  • 1 biji telur
  • 250 grm tepung gandum
  • 200 grm gula aising
  • pewarna hijau
  • gula halus secukup utk salut
utk inti :

  • kacang tanah di sangai dan buang kulit dikisar / tumbuk
  • susu pekat secukupnya > satukan kacang & susu gaul rata { boleh dikepal }
Caranya :

  1. Cairkan minyak sapi & marjerin, tuang dalam tepung, masuk warna hijau, telur.Uli hingga jadi doh yg lembut.
  2. Ambil doh , kepal2 dan bentukkan bujur isi inti buat sebesar ibu jari.
  3. Setelah siap semuanya bakar selama 10 - 12 minit oven dgn suhu 180c.
  4. Sejukkan dahulu di redai baru salut denfgan gula halus dan b oleh disimpan dalam bekasa kedap udara.

No comments:

Post a Comment