- 1 cawan minyak masak
- 1 ekor ikan patin sederhana besar
- 2 helai daun limau purut
- Garam dan sedikit gula
Bahan A:-
- 1 ½ sudu teh jintan putih
- 2 ½ sudu teh jintan manis
Bahan B:-
- 6 biji bawang merah }
- 2 ulas bawang putih }
- 3 cm halia } dikisar
- 7 cm kunyit hidup }
- 3 cm belacan }
- 2 cm lengkuas }
Bahan C:-
- 30 tangkai cili kering }dikisar
- 2 batang serai
Bahan D:-
- 1 mangkuk sederhana besar air asam jawa
- Air secukupnya
Bahan E:-
- 2 kuntum bunga kantan
- Daun kesum secukupnya
Cara:
- Panaskan minyak. Setelah itu, masukkan halba diikuti Bahan A. Setelah naik bau, masukkan Bahan B.
- Setelah bahan B kelihatan agak garing, masukkan Bahan C beserta serai. Biarkan cili agak pecah minyak, baru dimasukkan Bahan D dan Bahan E. Biar menggelegak.
- Kemudian bolehlah dimasukkan ikan patin, garam dan sedikit gula. Apabila ikan masak, tutupkan api dan akhir sekali terus dimasukkan daun limau purut yg telah disiat-siat sedikit.
Cadangan Hidangan:
- Untuk hidangan 4 orang
Tambahan:
- Apabila menumis rempah, jangan tunggu sehingga bahan tersebut hangus.
No comments:
Post a Comment