Bahan-Bahan:
- 1 kepala ikan talang kering
- 150 gm kacang panjang
- 4 biji terung putih bulat
- 2 biji kelapa
- 4 labu bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 sudu besar rempah kari ikan 2 sudu besar minyak
- 1 sudu teh asam jawa
- ½ sudu teh halba campur
- 2 ketul keledek
- 1 pelepah daun kari
- 2 gelas air
- Garam secukup rasa
- Potong kacang panjang 2.5 cm dan keledek 2.5 cm x 4 cm. Belah terung menjadi empat.
- Bersihkan kepala ikan kering dan kerat ikut sebesar yang disukai.
- Hiris bawang merah dan bawang putih.
- Bancuh rempah kari dengan air dan jerang selama 5 minit.
- Masukkan keledek, kacang panjang dan terung. Kacau selalu.
- Masukkan kepala ikan kering dan kacau lagi. Masukkan santan, garam dan air asam jawa.
- Apabila masak angkat dan ketepikan. Panaskan minyak di dalam kuali.
- Tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari. Kacau hingga kuning dan wangi.
- Tuang tumisan ini ke dalam gulai yang telah masak.
- Kacau perlahan dan tutup periuk.
No comments:
Post a Comment