Cuba try test dulu =)
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
Bahan A:- 1 kg ketulan ayam
- 400 ml santan
- 2 asam keping
- minyak
- garam dan gula secukup rasa
- 5 ulas bawang putih
- 1 1/2 biji bawang merah
- sedikit halia
- 10 biji cili kering - direbus dahulu
- 1 batang serai
- 2 biji buah keras
- 1 tsp halba
- if takde buah keras and halba, tak letak pun takpe
Cara-cara
- Perap ayam bersama dengan sedikit bahan yang telah dikisar dan sedikit garam.
- Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau.
- Kemudian masukkan santan, garam, gula dan asam keping.
- Masak hingga kuah menjadi pekat. Teruskan mengacau kuah untuk mengelakkan santan daripada naik minyak.
- Tutupkan api dan gaulkan kuah bersama ayam yang telah diperap di dalam mangkuk.
- Panggang ayam di dalam oven sehingga masak.
- Hidangkan di dalam pinggan dan letakkan lebihan kuah di atas ayam.
- Selamat mencuba! =)
0 comments:
Post a Comment