Belajar dari kawan2 sambil bersembang2 aje....balik rumah terus try sebab teruja nak tengok putaran nya....eh ...jadi pulak tapi x le cantik sangat.
Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )
- Untuk doh bawang:
- 1 biji bawang besar ( diblender tanpa air )
- 1 sudu besar serbuk udang kering
- Tepung gandum secukupnya
- Untuk doh margerine:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 70gm margerine/mentega
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Cara-cara
- Untuk doh bawang: Uli tepung dengan bawang blended + serbuk udang kering . Tambah tepung hingga adunan menjadi doh yang bulat. Bagi pada 3 bahagian.
- Untuk doh margerine : Uli semua bahan hingga menjadi doh yang bulat juga. Bahagi pada 3 bahagian.
- Canai doh bawang dan doh margerine berasingan.
- Letakkan doh bawang di atas doh margerine dan gulung.
- Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk ( 2-3 jam)
- Keluarkan dan hiris nipis2.
- Goreng dalam minyak penuh.
0 comments:
Post a Comment