Bengkang Ani Terengganu

Bahan-Bahan:

UNTUK MEMBUAT KUIH BEKANG

1kg tepung beras
air 1 ½ liter
4 biji telur ayam

UNTUK MEMBUAT SAMBAL IKAN.

1kg ikan kembung@selayang
1 biji kelapa parut
300g bawang merah
2 inci halia

UNTUK MEMBUAT KUAH LEMAK KUIH BEKANG.

1 biji kelapa (santan)
1 cawan tepung beras
10 ulas bawang merah (dimayang)
1 sudu halba
½ inci halia (dihiris halus)
garam secukup rasa

UNTUK KUAH MANIS.

1 cawan tepung beras
4 keping gula melaka(kecil)
2 cawan air

Cara:

cara - cara membuat kuih bekang.

tepung beras dibancuh dgn air dan telur.bancuh hingga sebati.kemudian bakar didalam acuan kuih baulu.

cara memasak sambal ikan.

ikan direbus dan ambil isi sahaja.
kemudian santan kelapa,bawang merah dan halia digoreng hingga kering seperti membuat serunding.

cara membuat kuahlemak.

bawang merah,halba,tepung beras,halia dan santan dimasak hingga pekat.
masukkan garam secukup rasa.

cara - cara membuat kuah manis.

tepung beras,air dan gula melaka dimasak sehingga pekat.

Cadangan Hidangan:

SESUAI DIMAKAN PADA WAKTU SARAPAN DAN MINUM PETANG.HIDANGAN INI SESUAI UNTUK SEISI KELUARGA.

Tambahan:

RESIPI INI ADALAH MAKANAN TRADISIONAL TERENGGANU ZAMAN BERZAMAN.SEKARANG SUKAR UNTUK KITA DAPATI DIMANA-MANA GERAI MAKAN.

0 comments:

Post a Comment