1st time buat.. rupa kurang gebu, tapi rasanya best!!
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 biji telur putih
- 120ml fresh milk
- 120ml fresh cream
- 10g gula halus
- Karamel
- - 50g gula
- -1 sudu besar air
- 5g gelatin
Cara-cara
- Sediakan karamel- masakkan gula dengan 1 sudu besar air sehingga perang. Tutupkan api.
- Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Tutupkan api dan masukkan semua karamel tadi.
- Dalam bekas lain campurkan gelatin dgn 1 sudu besar air dan kacau.
- Kemudian masukkan gelatin tadi ke dalam susu. Kacau sehingga gelatin cair.
- Alaskan mangkuk susu tadi dengan air yg mengandungi ketulan ais. Kacau sehingga pekat.
- Dalam mangkuk lain pukul fresh cream sehingga pekat. Masukkan 1/2 fresh cream ke dlm susu tadi. Kacau dengan perlahan-lahan. Kemudian masukkan yg selebihnya. Kacau lagi.
- Dalam mangkuk lain pula, pukul telur putih sehingga bila diangkat akan terbentuk seolah-olah bentuk tanduk.
- Masukkan 1/2 telur putih ke dalam campuran fresh cream dan susu tadi. Kacau dgn perlahan. Kemudian masukkan yg selebihnya. Kacau lagi dgn perlahan.. jgn sampai hilang buih..
- Masukkan ke dalam bekas yg sesuai. Simpan dalam peti ais lebih kurang 40 minit.
0 comments:
Post a Comment