CREAM CHEESE BARS

Creamcheesebars

Sesiapa yang suka cheese cake pasti akan suka ini.

Bahan-bahan ( 20 keping [approx. 1.5"x3"] )

  • 250g cream cheese (suhu bilik)
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil lemon butter atau jus lemon
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 2 keping puff pastry
  • Topping
  • 1 sudu besar majerin atau mentega (cairkan)
  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar gula halus

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Pukul cream cheese bersama gula sehingga jadi krim. Masukkan lemon butter dan esen vanilla, kacau sehingga sebati. Ketepikan.
  3. Lapis 8"x8" loyang dgn baking paper, letak satu keping puff pastry yg telah dicucuk-cucuk dgn garpu. Klu takde baking paper, griskan loyang.
  4. Masukkan campuran cream cheese dan rata-ratakan. Tutup cream cheese dgn sekeping puff pastry.
  5. Sapu permukaan puff pastry dgn majerin, biar basah sikit. Gaulkan gula dan serbuk cinnamon, taburkan di atas permukaan puff pastry.
  6. Bakar selama 20 minit atau sehingga perang. Biar sejuk sebelum dipotong. Boleh disimpan dlm peti sejuk, rasa lebih enak keesokan.

0 comments:

Post a Comment