Sesiapa yang suka cheese cake pasti akan suka ini.
Bahan-bahan ( 20 keping [approx. 1.5"x3"] )
- 250g cream cheese (suhu bilik)
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu kecil lemon butter atau jus lemon
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- 2 keping puff pastry
- Topping
- 1 sudu besar majerin atau mentega (cairkan)
- 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
- 2 sudu besar gula halus
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 180C.
- Pukul cream cheese bersama gula sehingga jadi krim. Masukkan lemon butter dan esen vanilla, kacau sehingga sebati. Ketepikan.
- Lapis 8"x8" loyang dgn baking paper, letak satu keping puff pastry yg telah dicucuk-cucuk dgn garpu. Klu takde baking paper, griskan loyang.
- Masukkan campuran cream cheese dan rata-ratakan. Tutup cream cheese dgn sekeping puff pastry.
- Sapu permukaan puff pastry dgn majerin, biar basah sikit. Gaulkan gula dan serbuk cinnamon, taburkan di atas permukaan puff pastry.
- Bakar selama 20 minit atau sehingga perang. Biar sejuk sebelum dipotong. Boleh disimpan dlm peti sejuk, rasa lebih enak keesokan.
0 comments:
Post a Comment