03 April 2008

Daging Salai Masak Lemak Cili Api







Bahan-bahan:


  • 1 kg daging lembu | dipotong nipis dan disalai
  • 2 biji kelapa | ambil santannya
  • 10 biji terung telunjuk
  • 15 biji asam belimbing buluh
  • 15 ulas cili padi | ditumbuk
  • 4 cm kunyit hidup | ditumbuk
  • Garam secukup rasa

Cara Memasaknya:

  • Masukkan santan, cili padi dan kunyit yang ditumbuk ke dalam periuk.
  • Dididihkan, kemudian masukkan garam secukup rasa bersama dengan terung telunjuk dan belimbing buluh.
  • Biarkan seketika dan masukkan daging. Masak sehingga ramuan mesra dan sedia untuk dihidang.

Info:

  • Waktu penyediaan : 20 minit
  • Waktu memasak : 35 minit
  • Jenis hidangan : Tradisional
  • Keistimewaan : Hidangan daging salai cukup popular di Negeri Sembilan
  • Jenis penyediaan : Menu utama
  • Jenis makanan : Masak lemak
  • Jenis acara : Makan tengah hari, makan malam atau majlis keraian


# Cara Masakan: Disalai dan dididihkan

No comments:

Post a Comment