Bahan-bahan:
- 1 kg daging lembu | dipotong nipis dan disalai
- 2 biji kelapa | ambil santannya
- 10 biji terung telunjuk
- 15 biji asam belimbing buluh
- 15 ulas cili padi | ditumbuk
- 4 cm kunyit hidup | ditumbuk
- Garam secukup rasa
Cara Memasaknya:
- Masukkan santan, cili padi dan kunyit yang ditumbuk ke dalam periuk.
- Dididihkan, kemudian masukkan garam secukup rasa bersama dengan terung telunjuk dan belimbing buluh.
- Biarkan seketika dan masukkan daging. Masak sehingga ramuan mesra dan sedia untuk dihidang.
Info:
- Waktu penyediaan : 20 minit
- Waktu memasak : 35 minit
- Jenis hidangan : Tradisional
- Keistimewaan : Hidangan daging salai cukup popular di Negeri Sembilan
- Jenis penyediaan : Menu utama
- Jenis makanan : Masak lemak
- Jenis acara : Makan tengah hari, makan malam atau majlis keraian
# Cara Masakan: Disalai dan dididihkan
No comments:
Post a Comment