03 April 2008

Pais Tempoyak Ikan Talapia






Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan talapia | saiz sederhana
  • 3 sudu makan tempoyak baru
  • 20 biji cili padi | ditumbuk lumat
  • 1 labu bawang besar | diracik
  • 1 batang serai | dihiris kecil
  • 25 mm kunyit hidup | ditumbuk lumat
  • 2 sudu makan santan
  • Garam secukup rasa
  • Daun pisang

Cara Memasaknya:


  • Gaul kunyit, cili padi, tempoyak, serai dan bawang bersama.
  • Lumur badan ikan dengan garam dan balut di dalam daun pisang bersama bahan-bahan tadi.
  • Tuangkan santan di atas badan ikan.
  • Bakar ikan di atas bara api samada di atas kuali atau di dalam ketuhar.
Info:

  • Waktu penyediaan : 10 minit
  • Waktu memasak : 25 minit
  • Jenis hidangan : Melayu
  • Keistimewaan : Ikan talapia adalah salah satu ikan kampung yang popular di negeri Pahang
  • Jenis penyediaan : Lauk utama
  • Jenis masakan : Pais
  • Jenis acara : Makan tengahari atau malam
  • Cara Masakan: Panggang

No comments:

Post a Comment