Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan talapia | saiz sederhana
- 3 sudu makan tempoyak baru
- 20 biji cili padi | ditumbuk lumat
- 1 labu bawang besar | diracik
- 1 batang serai | dihiris kecil
- 25 mm kunyit hidup | ditumbuk lumat
- 2 sudu makan santan
- Garam secukup rasa
- Daun pisang
Cara Memasaknya:
- Gaul kunyit, cili padi, tempoyak, serai dan bawang bersama.
- Lumur badan ikan dengan garam dan balut di dalam daun pisang bersama bahan-bahan tadi.
- Tuangkan santan di atas badan ikan.
- Bakar ikan di atas bara api samada di atas kuali atau di dalam ketuhar.
- Waktu penyediaan : 10 minit
- Waktu memasak : 25 minit
- Jenis hidangan : Melayu
- Keistimewaan : Ikan talapia adalah salah satu ikan kampung yang popular di negeri Pahang
- Jenis penyediaan : Lauk utama
- Jenis masakan : Pais
- Jenis acara : Makan tengahari atau malam
- Cara Masakan: Panggang
No comments:
Post a Comment