- 1 ekor ayam dipotong lapan
- 1/2 camca kecil serbuk kulit kayu manis ( A )
- 1/2 camca kecil serbuk lada hitam ( A )
- 1/2 camca kecil serbuk "all spice" ( A )
- Sedikit garam
- 20 biji badam
- 4 labu bawang besar dihiris
- 6 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 tin besar buah tomato
- 1 camca besar tomato puri
- 1/4 cawan kismis hitam
- 6 buah pelaga ( B )
- 2 kuntum bunga lawang ( B )
- 1 batang kulit kayu manis ( B )
- 3 cawan beras basmati
- 3 cawan air rebusan ayam
- Segenggam daun ketumbar dicincang halus
- 8 camca besar mentega
- Minyak untuk menggoreng ayam
Cara-cara
• Gaulkan ayam dan bahan A. Panaskan minyak gorengkan badam dan keluarkan sebentar. Masukkan ayam dan bawang, goreng sampai garing sedikit.
• Tuangkan tomato puri dan sedikit air.
• Tambahkan garam dan masaklah sampai empuk. Keluarkan ayam dan asingkan sosnya.
• Di periuk yang lain, tumiskan bahan B dengan mentega serta kismis hitam.
• Masukkan kuah tomato, ayam dan air rebusan ayam lalu didihkan.
• Masukkan beras dan garam dan tanaklah umpama masak nasi.
• Apabila masak sajikan bersama ayam, badam goreng dan daun ketumbar di atas.
No comments:
Post a Comment