01 April 2008

NASI BERIYANI DAGING/KAMBING

Bahan - bahan NASI BERIYANI

  • 4 tin (tin susu cair) beras Basmathi
  • 4 tin air
  • 5 camb susu cair
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 5 ulas bawang putih - dikisar
  • garam
  • 1 tangkai daun bawang, daun sadri dan daun pudina
  • sedikit kekuma direndam dengan air mawar dan pewarna kuning
  • Buah pala - mcm buah getah, kupas kulit yang kering, ambil isinya.
  • Minyak daripada kuah beriyani

Cara-cara

• Tumiskan bawang yang telah dikisar Masukkan air, susu, daun bawang, sadri dan daun pudina serta garam biarkan mendidih.
• Masuk beras yang telah di tos agak-agak nak kering, masukkan kekuma yang telah direndan kesemuanyanya dan juga minyak daripada kuah beriyani. tutup dan biar kan api perlahan

Bahan-bahan DAGING BERIYANI

  • 2 kilo Daging lembu/kambing (yang fresh)
  • 4 camb rempah beriyani (selalu beli kat Muar)
  • 4 biji bawang besar goreng hingga garing
  • 10 ulas bawang putih }
  • 10 ulas bawang merah }dikisar
  • 50 gm halia }
  • 5 kuntum bunga cengkih ] rempah kasar
  • 5-6 bunga lawang ] digoreng tanpa
  • 5-6 buah pelaga ] minyak dan
  • 2 batang kulit kayu manis] dikisar halus
  • 1 biji buah pala kering ]
  • 4 tangkai daun pudina }
  • 4 tangkai daun sadri }dimayang halus
  • 4 tangkai daun bawang }
  • 4 tangkai cili hijau - dikisar
  • 3 biji tomato buah - dicincang
  • 3 camb tomato puree
  • 100 gm kismis
  • 150 gm gajus - digoreng
  • 1/2 tin susu cair
  • 2 biji limau nipis (limau ini diperah di atas susu cair untuk dijadikan tairu)
  • Garam secukup rasa
  • 1 cawan Minyak Mazalo dan 3 camb besar minyak sapi untuk menggoreng bahan bawang, kemudian biji gajus dan akhir sekali goreng rempah beriyani yang dicampurkan dengan rempah kasar yang telah dikisar halus

Cara-cara

• Potong daging jangan terlalu kecil (agak-agak dlm 4-5 inci) Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia kisar, daun pudina, daun sadri, daun bawang, cili hijau, tomato buah, tomato puree, kismis, garam dan gaulkan bersama serta perap dalam 1 jam.
• Kemudian masukkan rempah yang telah digoreng tadi bersama dengan minyaknya sekali, bawang goreng dan jagus. Biar di atas api sehingga daging empuk.
• Masukkan tairu dan biar di atas api perlahan. Apabila dah cukup masak, minyak akan timbul dan ambil minyak tersebut untuk dijadikan tumisan Nasi Beriyani.

No comments:

Post a Comment