- 4 tin (tin susu cair) beras Basmathi
- 4 tin air
- 5 camb susu cair
- 5 ulas bawang merah - dikisar
- 5 ulas bawang putih - dikisar
- garam
- 1 tangkai daun bawang, daun sadri dan daun pudina
- sedikit kekuma direndam dengan air mawar dan pewarna kuning
- Buah pala - mcm buah getah, kupas kulit yang kering, ambil isinya.
- Minyak daripada kuah beriyani
Cara-cara
• Tumiskan bawang yang telah dikisar Masukkan air, susu, daun bawang, sadri dan daun pudina serta garam biarkan mendidih.
• Masuk beras yang telah di tos agak-agak nak kering, masukkan kekuma yang telah direndan kesemuanyanya dan juga minyak daripada kuah beriyani. tutup dan biar kan api perlahan
Bahan-bahan DAGING BERIYANI
- 2 kilo Daging lembu/kambing (yang fresh)
- 4 camb rempah beriyani (selalu beli kat Muar)
- 4 biji bawang besar goreng hingga garing
- 10 ulas bawang putih }
- 10 ulas bawang merah }dikisar
- 50 gm halia }
- 5 kuntum bunga cengkih ] rempah kasar
- 5-6 bunga lawang ] digoreng tanpa
- 5-6 buah pelaga ] minyak dan
- 2 batang kulit kayu manis] dikisar halus
- 1 biji buah pala kering ]
- 4 tangkai daun pudina }
- 4 tangkai daun sadri }dimayang halus
- 4 tangkai daun bawang }
- 4 tangkai cili hijau - dikisar
- 3 biji tomato buah - dicincang
- 3 camb tomato puree
- 100 gm kismis
- 150 gm gajus - digoreng
- 1/2 tin susu cair
- 2 biji limau nipis (limau ini diperah di atas susu cair untuk dijadikan tairu)
- Garam secukup rasa
- 1 cawan Minyak Mazalo dan 3 camb besar minyak sapi untuk menggoreng bahan bawang, kemudian biji gajus dan akhir sekali goreng rempah beriyani yang dicampurkan dengan rempah kasar yang telah dikisar halus
Cara-cara
• Potong daging jangan terlalu kecil (agak-agak dlm 4-5 inci) Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia kisar, daun pudina, daun sadri, daun bawang, cili hijau, tomato buah, tomato puree, kismis, garam dan gaulkan bersama serta perap dalam 1 jam.
• Kemudian masukkan rempah yang telah digoreng tadi bersama dengan minyaknya sekali, bawang goreng dan jagus. Biar di atas api sehingga daging empuk.
• Masukkan tairu dan biar di atas api perlahan. Apabila dah cukup masak, minyak akan timbul dan ambil minyak tersebut untuk dijadikan tumisan Nasi Beriyani.
No comments:
Post a Comment