500g ayam tanpa tulang ( dihiris 2 cm x 3 cm)
lidi sate secukupnya
BAHAN DIKISAR
2 ulas bawang merah
1-2 camB minyak
2 cm kunyit
1 batang serai
1 camt gula
1 camt garam
2 camt ketumbar - disangai
1 camt jintan putih - disangai
1/4 camt serbuk kulit kayu manis
BAHAN KUAH
2camB minyak
dikisar:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
2 cm lengkuas
2 cm halia
disangai & dikisar:
1 camt jintan manis
1 camB ketumbar
3 camB pes cili
300g kacang tanah (digoreng kering, 1/2 dikisar & 1/2 ditumbuk)
1 camB asam jawa (diperah & ditapis)
200 ml air rebusan tulang (ditapis) - separuh orang juga menggunakan air rebusan udang atau air rebusan sotong dan kisar sekali udang-udang atau sotong yang telah direbus itu.
400ml santan (dari 1 biji kelapa)
2-3 camB gula
garam secukupnya
Bahan Sampingan
nasi himpit (dipotong dadu)
bawang besar (dipotong berbaji)
timun(dihiris nipis)
Untuk menyediakan sate:
1. Perap daging ayam dengan semua bahan kisar selama 4 jam
2. Cucuk 3-4 potong ayam pada lidi. Ulangi hingga habis kemudian bakar atas bara apo. Renjiskan dengan minyak menggunakan serai yang dititik pangkalnya.
Untuk Membuat kuah:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar serta cili sampai wangi dan terbit minyak.
2. Bubuh kacang tanah, air asam jawa, santan, gula dan garam. Kacau lagi sampai menggelegak dan pekat.
3. Hidangkan Sate dengan kuah serta bahan sampingan.
0 comments:
Post a Comment