Salah satu makanan yg disukai ramai kat Australia. Sesiapa yg suka makan meat pie, cubalah resepi ini.
Bahan-bahan ( 2 Orang )
- 1 Keping Puff Pastry
- 200gm Daging Cincang (campuran daging dan Ayam)
- 2 Ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1/4 biji Bawang Besar (dicincang)
- 2 sb Bread Crumbs
- 1 sb Grated Cheese (Parmesan atau Cheddar)
- 1 sk Daun Pasli Kering
- 1/2 sk Garam
- 1/4 sk Lada Hitam
- Telur untuk sapu
- 2 Keping Sliced Cheese (dipotong memanjang)
Cara-cara
- Masukan semau bahan2 kecuali puff pastry dan telur, ke dalam mangkuk besar. Gaul hingga rata dan simpan dalam peti sejuk selama 30minit.
- Panaskan oven, 200C. Sementara itu sediakan sausage roll.
- Buat lubang2 kecil kat puff pastry dgn garpu.
- Letakan campuran daging ke atas pastry dan letak cheese yg dipotong atas daging. Balut cheese dgn daging.
- Gulungkan daging dgn pasty. Potong pastry yg lebih. Tutup/tekan hujung sausage roll dgn garpu.
- Sapu permukaan sausage roll dgn telur. Bakar selama 30minit.
- Tips: Kalau nak guna daging sausage yg dijual kat butcher pun boleh.
0 comments:
Post a Comment