Masakkan negara Gajah Putih yg popular kat Tanah Melayu.......
Bahan-bahan ( 4 - 5 orang )
- 7 - 8 ekor udang besar/udang galah
- 2 ekor ketam besar, dibersihkan dan potong dua setiap ekor
- 1 batang lobak merah, dibersihkan dan potong ikut suka
- 8 biji cendawan butang dalam tin, belah dua
- Bunga kobis secukupnya, kuantiti bergantung pada masing2
- 2 helai daun limau purut
- 1 inci lengkuas, dititik
- 10 biji cili padi siam, diketuk
- 2 biji bawang besar, belah 4 setiap satu
- 2 batang serai, dititik
- 2 kiub pati tom yam "Maggi"
- 1 kiub pati ikan bilis "Maggi"
- 5 biji limau kasturi, diambil jusnya
- Sedikit garam dan gula
- 2 biji tomato, dibelah 4 setiap biji
Cara-cara
- Didihkan air kurang lebih 1 liter, masukkan semua bahan2 diatas kecuali, ketam, udang, jus limau dan garam/gula. Biar mereneh kurang lebih 10 minit.
- Masukkan udang dan ketam. Perasankan dgn sedikit garam dan gula (jika perlu), dan akhir sekali masukkan belahan tomato dan jus limau kasturi. Biarkan mendidih utk 5 minit. Angkat dan hidangkan...
- PERHATIAN:- Boleh juga ditambah dgn sotong, daging ikan dan juga sayur2 lain seperti putik jagung dan saleri.
0 comments:
Post a Comment