BAHAN-BAHAN:
- 500 gm daging | direbus dan disiat halus
- 100 gm serbuk kari
- 50 gm jintan manis
- 50 gm jintan putih
- 50 gm serbuk ketumbar
- 100 gm cili kering yang telah dikisar
- 200 ml santan
- 250 ml minyak masak
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- BAHAN-BAHAN KISAR
- 3 cm lengkuas
- 3 cm halia
- 100 gm bawang merah
- 60 gm bawang putih
- 5 batang serai
- 60 gm kunyit hidup
CARA MEMASAKNYA:
- Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
- Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.
- Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment