Strawberry bavarois


Strawberrybavarois

Bavarois asal dr perkataan French utk cream dessert

Bahan-bahan ( 5-6 org )

  • 300g strawberi
  • 2 biji telur kuning
  • 3/4 cawan susu segar
  • 1 cawan fresh cream
  • 90g gula halus
  • 12g gelatin
  • strawberi untuk hiasan

Cara-cara

  1. Campurkan gelatin dengan 6 sudu besar air. Kacau dan ketepikan.
  2. Buang bahagian hijau strawberi. Kisar biar jadi bentuk puri(puree)
  3. Masukkan telur kuning ke dalam periuk. Letakkan guna sikit-sikit sambil dikacau. Kemudian masukkan pula susu. Panaskan dengan api kecil. Sambil tu kacau sehingga gula hancur. Lepas tu padamkan api.
  4. Pindahkan no.3 tadi ke dalam mangkuk. Sejukkan dengan lapik ketulan ais di bawah mangkuk. Kacau sehingga jadi pekat.
  5. Dalam mangkuk lain, pukul fresh crem sehingga pekat.
  6. Masukkan no.2 ke dalam no.4 kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan pula fresh cream yg telah dipukul pekat tadi. Kacaukan.
  7. Tuangkan ke dalam bekas yang telah dibasahkan dengan air untuk disejukkan. Simpan dalam peti ais sebelum dimakan.

0 comments:

Post a Comment