sup cendawan yang simple.. enak dimakan bersama roti atau nasi
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 5-6 cendawan
- carrot
- isi ayam
- isi ketam
- tepung jagung
- sos tiram
- putih telur ( daripada sebiji telur)
- sekeping tauhu
Cara-cara
- cendawan, tauhu, isi ayam, dan carrot dipotong nipis-nipis
- isi ayam dicampurkan dengan sesudu tepung jagung
- didihkan air didalam periuk dan masukkan isi ayam tadi
- masukkan cendawan, carrot, dan tauhu. isi ketam jangan masukkan terlalu awal takut terlalu hancur.
- masukkan 2 sudu sos tiram
- bancuh tepung jagung dengan sedikit air. masukkan ke dalam masakan tadi. pastikan kuah sedikit likat.
- tambah garam secukup rasa dan masukkan putih telur sambil dikacau.
- bolehlah dimakan begitu saja atau dimakan bersama nasi atau roti
0 comments:
Post a Comment