Baru belajar buat assam pedas dengan 'nek ara' tersayang...
Bahan-bahan ( 4 orang )
- Belut 4 ekor (bersih dan toskan)
- Bawang merah 6 ulas (kisar)
- Bawang putih 2 ulas (kisar)
- Lengkuas 2 inci (kisar)
- Lada kering (kisar) p/s:tp untuk kali nih lela guna serbuk lada baba's, bancuh dgn air
- Serbuk kuniyt 1 sudu kecik (campur bersama bhn kisar)
- Lada hitam (kisar)
- 1 sudu halba
- Air asam jawa @ asam keping-lela guna asam keping
- Air
- Garam dan msg
- Daun kesum dan bunga kantan
- Baby cucumber @ timun kecik (potong serong)
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar sehingga garing
- Bila agak garing masukkan halba dan tumiskan sekejap kemudian masukkan air asam jawa.
- Bila mendidih masukkan sedikit air kemudian masukkan belut tadi diikuti dengan garam & msg
- Bila lauk hampir masak, masukkan baby cucumber, daun kesum dan bunga kantan bagi membangkitkan bau dan rasa
- Siap untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment