Bahan-bahan ( cukup untuk satu family makan )
Bahan A:- 200 g. (1½ cawan) tepung gandum
- 10 g. (2 sudu teh) serbuk penaik
- 5 g. (1 sudu teh) bikarbonat soda
- 60 g. (½ cawan) serbuk susu skim
- 5 g. (1 sudu teh) serbuk kopi segera
- 140 g. (½ cawan) gula kastor
- 25 g. (2 sudu besar) madu
- 150 ml. (4/5 cawan) air panas
- 180 g. ( ¾ cawan) marjerin
- 5 ml. (1 sudu teh) esen vanilla
- 30 g. (3 sudu besar) serbuk koko
Cara-cara
- Ayak bahan A dan ketepikan.
- Campur kesemua bahan B dan kacau sehingga gula dan madu larut. Biar sejuk.
- Pukul majerin, esen vanilla dan serbuk koko (Bahan C) sehingga berkrim dengan pemutar eletrik.
- Masukkan sebahagian bahan A ke dalam campuran bahan C dan bancuh dengan pemutar letrik.
- Kemudian masukkan sebahagian bahan B dan bancuh.
- Ulang langkah 4 dan 5 sehingga ramuan sebati.
- Curah ke dalam tin acuan empat segi 20 sm. yang telah dilapik kertas minyak. Bakar dalam ketuhar pada 160ºC selama 45 minit atau sehingga masak.
0 comments:
Post a Comment