kuah daging baryani..untuk dimakan bersama nasi baryani.
Bahan-bahan ( 4 org )
- setengah kg daging lembu (potong kiub)
- setengah biji bawang besar (hiris)
- baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
- 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
- 3-4 biji cili hijau
- 2tbsp tomato puree
- 1tbsp sos tomato
- 1/4 cwn susu cair
- sedikit ghee
- sedikit rempah tumis
- 3 tbsp rempah baryani
- garam,gula,ajinomoto secukup rasa
- sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
- 1 tbsp yogurt
Cara-cara
- gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
- tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
- masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
- masukkan daging..gaulkan.
- masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
- masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
- tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)
- ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
- bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
- last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
- buleh la di hidang bersama nasi baryani...
- update:..lupe lak nk bgtau..bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng skjap(jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dlm kuah..=)
0 comments:
Post a Comment