KUAH LODEH


Sumber : Rozzan

Bahan Kisar:
  • 5 sudu makan udang kering (rendam sebentar)
  • 3 sudu makan ikan bilis (rendam sebentar)
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 1 cm lengkuas
  • 1/2 cm halia
  • 3 sudu makan cili kering kisar
  • 1 cm kunyit hidup
  • (Kisar semua bahan di atas hingga halus)
  • 1 batang kecil lobak merah (potong seperti lidi mancis-halus)
  • 1 biji kecil sengkuang (hiris memanjang kasar2 sedikit)
  • 1/2 biji kobis kecil (hiris)
  • 8-10 btg kacang panjang (hiris serong)
  • 4- 5 btg jagung muda (hiris serong)
  • 2 keping tahu (kecil) -dipotong empat diagonally, digoreng.
  • 2 keping tempe (setiap keping potong 2 atau 3)
  • 2 mangkuk besar (abt 1 liter) santan pekat dari 1 biji kelapa - (atau 500 ml santan kotak dicampur dgn 500 ml air)
  • 1 btg serai (dititik)
  • 2-3 helai daun salam
  • 2 senduk minyak atau secukupnya
  • garam secukupnya
  • sedikit gula
Cara:
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga garing. Masukkan daun salam dan sebahagian air/santan dan kacau. Kemudian masukkan sayur-sayuran tadi bersama tempeh, garam & gula. Kacau sekali sekala dan biarkan ia mendidih. Perhatikan agar kuahnya jangan 'pecah santan'. Kalau kuahnya agak pekat, boleh ditambah sedikit air lagi. Setelah itu, masukkan tahu goreng tadi. Sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda. Matikan api setelah sayurnya lembut. Hidangkan bersama hirisan lontong, serunding, sambal tumis dan telur rebus.

0 comments:

Post a Comment