k
kek gulung perisa lemon
Bahan-bahan ( 30x30 cm )
- 3 biji telur- asingkan kuning dan putih
- 70g gula halus
- 1 biji kulit lemon- parut
- 55g tepung gandum
- 1 sudu besar jus lemon
- 1 sudu besar minyak masak
Krim:
- 100g mascarpone/ cream cheese
- 20g gula halus
- 1 sudu besar jus lemon
- 100ml fresh cream/whipping cream
Cara-cara
- Alaskan dulang oven dengan baking paper. Asingkan putih dan kuning telur. Naikkan suhu oven ke 180C.
- Pukul telur putih sehingga berbuih. Masukkan gula sikit demi sedikit sambil dipukul. Lepas tu pukul sehingga kelihatan bertanduk atau bila diterbalikkan mangkuk, telur putih tu tak jatuh.
- Masukkan pula ke dalam no. 2 tadi, telur kuning sebiji demi sebiji sambil dipukul.
- Lepas tu masukkan kulit limau, tepung yg telah diayak, jus lemon dan juga minyak masak. Kacau dengan spatula.
- Tuangkan ke dalam dulang oven. Ratakan adunan. Kemudian bakar selama 12-13 minit.
- Bila dah siap dibakar, keluarkan dari oven dan sejukkan.
- Utk krimnya. Pukul semua bahan-bahan sehingga jadi bentuk krim.
- Bila kek dan sejuk. Letakkan krim dan ratakan di atas kek. Kemudian gulung.
- Simpan dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong.
- TIP: Kalau nak dapatkan hasil yg cantik, panaskan dulu mata pisau sebelum potong kek.
0 comments:
Post a Comment