CHIFFON CAKE ( 1 )

Kek_chiffon

Macam chiffon pandan yang slalu kita beli kat Carefour @ Tesco.

Bahan-bahan ( acuan chiffon 10 inci )

  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 cawan gula halus
  • 8 biji kuning telur
  • 8 biji putih telur
  • 8 camca besar minyak masak
  • 10 camca besar air daun pandan
  • 1 camca teh krim tartar
  • sedikit garam dan pewarna hijau

Cara-cara

  1. Bancuhan
    Satukan semua bahan kecuali putih telur dan krim tartar. Kacau sebati.
  2. Telur_putih
    Campurkan putih telur dan krim tartar. Pukul hingga putih telur tu kaku/"bertanduk".
  3. Bancuhan_dan_telur
    Masukkan putih telur ke dalam adunan 1 dan kaup balik adunan dengan menggunakan senduk hingga sebati.
  4. Tuang ke dalam acuan chiffon(yg berlubang tengah tu) dan bakar selama lebih kurang 45 minit atau hingga masak.
  5. Tp yg ni saya guna sukatan 1/2 daripada bahan2 di atas. Pastu guna lak loyang kek bulat je, sbb acuan chiffon x dpt dikesan dlm simpanan. Tu yg nmpk kurang menarik. Tp mmg spongee dan sedappp...

0 comments:

Post a Comment