Macam chiffon pandan yang slalu kita beli kat Carefour @ Tesco.
Bahan-bahan ( acuan chiffon 10 inci )
- 1 cawan tepung naik sendiri
- 1 cawan gula halus
- 8 biji kuning telur
- 8 biji putih telur
- 8 camca besar minyak masak
- 10 camca besar air daun pandan
- 1 camca teh krim tartar
- sedikit garam dan pewarna hijau
Cara-cara
- Satukan semua bahan kecuali putih telur dan krim tartar. Kacau sebati.
- Campurkan putih telur dan krim tartar. Pukul hingga putih telur tu kaku/"bertanduk".
- Masukkan putih telur ke dalam adunan 1 dan kaup balik adunan dengan menggunakan senduk hingga sebati.
- Tuang ke dalam acuan chiffon(yg berlubang tengah tu) dan bakar selama lebih kurang 45 minit atau hingga masak.
- Tp yg ni saya guna sukatan 1/2 daripada bahan2 di atas. Pastu guna lak loyang kek bulat je, sbb acuan chiffon x dpt dikesan dlm simpanan. Tu yg nmpk kurang menarik. Tp mmg spongee dan sedappp...
0 comments:
Post a Comment