POPIA BASAH ( 1 )



Bahan Inti
  • sedikit minyak masak
  • 4-5 ulas bwg putih - tumbuk
  • udang basah
  • sengkuang - potong halus
  • 1 sudu kicap cair
  • 1 sudu kicap pekat
  • gula,garam
  • 1 keping tauhu, potong dan digoreng
  • daun salad, dibuang batang tengah
  • cli merah n hijau - tak suka pun xpe
  • 1 btg timun - potong halus cm nk wat ulam laksa tuh
  • taugeh
  • isi ketam - jika suka
  • daun ketumbar anggaran 2 tangkai
Bahan Sos
  • sedikit tepung jagung - sesudu
  • gula melaka atau manisan, gula merah pun xpe
  • air, sedikit garam,
  • cili boh, kalo rajin cili kering... blander ar.
  • serbuk kacang hijau.
Cara ;
  • Panaskan minyak, tumis bwg putih. masukkan udang, kacau kejap, masukkan sengkuang, bila da masak, masukkan tauhu.angkat.
Cara nak masukkan inti :
  • Letak sekeping kulit popia di atas pinggan besar. letak daun salad atas kulit popia tuh,cili merah n hijau dan inti sengkuang, timun, taugeh, isi ketam,daun ketumbar, Gulung kemas. kalo tak melekat gunakan putih telur sebagai gam.
Sosnya :
  • masukkan semuanya ke dlm periuk kecuali tepung jagung tepung kacang hijau. masak atas api perlahan. agak dah masak, tutup api masukkan tpg kacang hijau dan tpg jagung. - pastikan sos ni agak manis bukan masin.

0 comments:

Post a Comment