SAMBAL GODOK

Sumber : Diana

Bahan-bahannya
  • 8 ulas bawang kecil, dihiris
  • 3 batang lada merah, dihiris
  • 3 batang lada hijau, dihiris
  • 1 batang serai dititik
  • 3 cawan santan cair
  • 2 cawan santan pekat
  • 8 batang kacang buncis, dipotong sepanjang 3 inci
  • 2 keping tempe, dipotong serong selebar 1 inci
  • 2 batang jagung, dikerat selebar 2 inci
  • 5 ekor udang hidup
  • 1 paket tahu kering, direndam
  • Sedikit su’un, direndam
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa jika suka
  • Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
  • 1 inci belacan
  • Sedikit udang kering, direndam dan dibersihkan
Cara-caranya
  • Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Masukkan serai yang telah dititik, bawang kecil, lada merah dan lada hijau yang telah dihiris dan tumis sehingga naik bau. Masukkan juga bahan yang telah dikisar dan tumis sehingga rempah masak.
  • Masukkan tempe, tahu kering, jagung dan santan cair dan masak sehingga bahan-bahan layu dan masak.
  • Masukkan kacang buncis, udang, su’un dan santan pekat. Masukkan juga garam dan serbuk perasa.
  • Bila kuahnya mendidih, padamkan api dan sedia untuk dihidang.

0 comments:

Post a Comment