skip to main |
skip to sidebar
Bahan-Bahan:- 1 kampit tepung pulut
- 1 biji kelapa (santan pekat)
- 3 sudu besar gula pasir
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji telur ayam
- 1 mangkuk becil bijan
Cara:- Masak santan pekat pada api yang sederhana. Masukkan bahan gula dan garam.Kacau santan tersebut jangan sampai berminyak.Kemudian sejukkan hingga suam-suam kuku.
- Tepung pulut di gaul bersama 1 biji telur.
- Kemudian masukkan santan yang telah suam. Gaul hingga menjadi doh agak-agak lembut.
- Bulat-bulatkan kecil doh tersebut.
- Kemudian golekkan dengan bijan. Sekiranya doh terbiar lama dan bijan tidak melekat, renjiskan bijan tersebut dengan sedikit air.
- Panaskan minyak (jangan terlalu panas) dan goreng.Goreng hingga kuning keemasan
Tambahan:- Cubalah...Memang sedap untuk dijamu masa hari raya atau dijadikan makan ringan harian.
0 comments:
Post a Comment