03 April 2008

Cappuccino mousse


Cappuccinomousse

best for cappuccino lover!

Bahan-bahan ( 4 )

  • 1 biji telur putih
  • 3/4 cawan air panas
  • 10g cappuccino(non-sweet)
  • 120ml fresh cream
  • 40g gula halus
  • 8g gelatin

Cara-cara

  1. Campurkan gelatin dengan 1 sudu besar air. Kacau dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain campurkan cappuccino dengan 3/4 cawan air. Kacaukan. Kemudian masukkan gelatin. Kacau sehingga gelatin larut.
  3. Alaskan bekas campuran cappuccino dengan air yg mengandungi ketulan ais. Biarkan sejuk dan pekat.
  4. Dalam mangkuk lain pukul fresh cream dgn gula sehingga pekat. Masukkan fresh cream sedikit demi sedikit ke dalam cappuccino sambil dikacau dgn perlahan-lahan.
  5. Dalam mangkuk lain pula, pukul telur putih sehigga bertanduk atau bila ditelangkupkan telur tak jatuh. Masukkan sedikit demi sedikit ke dlm (4) sambil dikacau dgn perlahan-lahan.
  6. Akhir sekali masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 40 minit atau lebih.
  7. Cappuccino
    Cappuccino yg saya guna.

No comments:

Post a Comment