03 April 2008

JELY CARAMEL PUDDING


Jelikaramelsusu

masa penyediaan dalam 15 minit

Bahan-bahan ( 6 cups )

  • 2 1/2 cawan(500ml) susu segar
  • 115g gula
  • 10g gelatin
  • 6~7 biji walnut

Cara-cara

  1. Masukkan 4 sudu besar air ke dalam gelatin. kacau dan ketepikan.
  2. Masukkan 100g gula dan 1 sudu besar air ke dalam periuk. Masak dgn api besar sehingga perang. Kecilkan api. Masak sehingga agak pekat. Padamkan api.
  3. Masukkan 1 1/2 sudu besar air kedlm periuk tadi. Kemudian masukkan walnut satu persatu.. Kacau dengan cepat. Biarkan walnut terendam dalam karamel selama 1~2 minit.
  4. Keluarkan walnut dan atur di atas pinggan.
  5. Masukka susu dan gula yg lebih tadi ke dalam periuk. Panaskan sehingga gula larut. Padamkan api. Masukkan gelatin sambil dikacau-kacau supaya tak berketul
  6. Masukkan adunan ke dalam cup pudding. Bila dah sejuk boleh simpan dalam peti ais
  7. Bila nak makan boleh keluarkan puding. Dan hias dengan walnut tadi

No comments:

Post a Comment