02 April 2008

ASAM PEDAS IKAN PARI


Bahan-Bahan:


  • 600 gm ikan pari
  • 300 gm bendir
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 4 - 6 helai daun kesum
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukupnya Bahan-bahan digiling halus:
  • 15 tangkai cili kering
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2.5 sm halia

Cara:

  • Ikan disiang dan dicuci bersih. Panaskan minyak.
  • Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing.
  • Kemudian masukkan serai titik. Kacau rata.
  • Masukkan ikan dan air asam jawa. Kacau rata.
  • Apabila mendidih masukkan bendir, daun kesum, bunga kantan dan garam. Kacau rata.

No comments:

Post a Comment