senang dimasak dan sedap dimakan
Bahan-bahan ( 5 org makan )
- 500gm nangka muda
- 3 cawan santan- tak terlalu pekat dan tak terlalu cair
- 2 sb isi ikan - boleh diganti dgn ikan bilis
- 3 ulas bawang merah
- 1/2 in kunyit hidup
- 1 sk serbuk lada hitam - kalau suka pedas boleh ditambahkan lg
- secubit belacan
- garam dan gula
Cara-cara
- Panaskan air dan celur nangka muda yg telah dipotong dan dibersihkan. Kemudian toskan.
- Bawang merah, kunyit, belacan dan isi ikan ditumbuk lumat. Bagi yg malas tu bolehlah dikisar dalam blender dan masukkan sedikit santan.
- Masukkan kesemua bahan - nangka muda, bahan2 yg ditumbuk/dikisar, serbuk lada hitam, santan, garam dan gula (secukup rasa) ke dalam periuk dan masaklah dengan api sederhana.
- Masaklah hingga mendidih dan hendaklah dikacau supaya tidak pecah minyak.
- Lauk ni sedap dimakan panas2 dgn nasi putih.. tambah lagi kalau ada ikan panggang dan sambal belacan..
0 comments:
Post a Comment