Siput2 yg masih panas...baru goreng dipaksa posing...hahaha..
Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )
- 5 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 50gm margerine
- 1 s.kecil serbuk jintan manis
- 1 s.kecil serbuk jintan putih
- 2 sudu kecil serbuk udang kering
- 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
- Sedikit serbuk perasa (optional)
- 3 sudu besar cili boh/serbuk cili
- Daung bawang /daun sup (dihiris )
- Santan secukupnya untuk menguli
Cara-cara
- Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
- Uli dengan santan hingga menjadi doh.
- Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
- Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing.
0 comments:
Post a Comment