TART TELUR 2


1st_tart_telur

Resepi dicekup dr website (tak ingat) cuma di ubah sikit jerr...(1 step)

Bahan-bahan ( Anggaran 20 )

Bahan Pastri
  • 300g tepung superfine (di ayak 2 atau 3 kali)
  • 1/4 sdk garam
  • 80g mentega
  • 50g lemak sayuran
  • 80ml susu segar yg Sejuk
Bahan INTI
  • 3 biji telur besar (A)
  • 100g gula caster
  • 250ml susu segar
  • 1 sdb tepung kastard
  • 1 sdk vanilla essence
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Gaul tepung, garam,mentega,lemak sayur sampai mcm serbuk roti sambil tuang susu sikit sikit hingga habis. Uli doh sebentar saje hingga lembut. Wrap dlm plastik dan perap dlm peti sejuk 15 minit sebelum di canai dan terap. (tin pembakar sapu magerin dulu)
  2. Siapkan inti - kacau telur & gula perlahan hingga gula hancur dan masukkan susu segar, tepung kastard, vanilla dan garam.
  3. Kacau perlahan (jgn sampai berbuih2) dan tapis. Tuangkan ke dlm tat yg belum dibakar. Masukkan oven dan bakar pada suhu 200c. selam 20-25minit.

0 comments:

Post a Comment