Bahan-Bahan
- 1 kilo Ketam
- 1 cawan Minyak
- 1 cawan Cili yang telah dikisar
- 1 cawan Tomato puri/sos
- 1 cawan Tepong jagung dicampur dengan ¼ cwn air
- 5 biji Bawang putih (kisar hingga halus)
- 5 biji Bawang merah (kisar hingga halus)
- 1 sudu besar Perasa
- 1 sudu besar Cuka
- 25 gm Asam jawa
- 3 sudu besar Gula pasir
- 2 biji Telor ayam
Cara Cara
- Ketam digoreng dan diketepikan
- Tumiskan cili hinggga mendidih, campurkan tomato puri, cuka, asam jawa, serbuk perasa, gula pasir.
- Masukkan air 2 cawan dan tunggu sehingga mendidih.
- Pecahkan telor dan masukkan tepong jagung yang sudah dicampurkan dengan air ikut pekat sesuka hati.
0 comments:
Post a Comment