KETAM MASAM MANIS

Bahan-Bahan

  • 1 kilo Ketam
  • 1 cawan Minyak
  • 1 cawan Cili yang telah dikisar
  • 1 cawan Tomato puri/sos
  • 1 cawan Tepong jagung dicampur dengan ¼ cwn air
  • 5 biji Bawang putih (kisar hingga halus)
  • 5 biji Bawang merah (kisar hingga halus)
  • 1 sudu besar Perasa
  • 1 sudu besar Cuka
  • 25 gm Asam jawa
  • 3 sudu besar Gula pasir
  • 2 biji Telor ayam

Cara Cara

  • Ketam digoreng dan diketepikan
  • Tumiskan cili hinggga mendidih, campurkan tomato puri, cuka, asam jawa, serbuk perasa, gula pasir.
  • Masukkan air 2 cawan dan tunggu sehingga mendidih.
  • Pecahkan telor dan masukkan tepong jagung yang sudah dicampurkan dengan air ikut pekat sesuka hati.

0 comments:

Post a Comment