Bahan-bahan:
- 2 keping kulit ketam
- 50 gram isi ketam (dicincang halus)
- 20 gram sotong (dicincang halus)
- 20 gram lala (dicincang halus)
- 30 gram ikan (dicincang halus)
- 20 gram lobak merah (dipotong dadu)
- 5 gram daun saderib(dipotong dadu)
- 2 sudu besar bawang besar (dicincang kasar)
- 20 gram tepung gandum
- 1 camca besar mentega @ minyak zaitun
- 2 camca besar krim
- 1 camca besar keju parmesan
- Garam secukup rasa
Bahan sos:
- 2 camca besar mayonnaise
- Dicampurkan dengan 1 sudu teh bawang putih yang telah dicincang halus.
- Kacau rata dan dijadikan sos.
Cara membuat:
- Panaskan mentega atau minyak zaitun.
- Tumis bawang besar hingga naik wangi.
- Masukkan sayur-sayuran dan kacau selama 5 minit.
- Masukkan isi-isi makanan laut.
- Kacau dengan api perlahan.
- Setelah isi cukup masak, masukkan tepung untuk menjadikan masakan lebih pekat.
- Kacau selama 5 minit.
- Masukkan krim dan garam secukupnya.
- Setelah siap, ambil kulit ketam dan masukkan isi-isi tadi.
- Setelah siap, taburkan keju parmesan di atasnya dan bakar.
- Setelah nampak keemasan, bolehlah di keluarkan.
- Hidang dengan sos mayonnaise tadi.
0 comments:
Post a Comment