Sambal paru


Sambal_paru

masakan keluarga. Gambar dari laporan masakan



Bahan-bahan ( 1/2 kg paru rebus )

  • 1/2kg paru rebus
  • cili kering dalam satu genggam buang biji jika tak mahu pedas*
  • bawang besar 1 ulas*
  • bawang putih 3 biji*
  • belachan sedikit sahaja*
  • serai 2 batang hiris yang putih saja.
  • tomato 2 biji di belah 6 setisp biji.
  • gula coklat / gula melaka mengikut citarasa masing-masing
  • garam secukup rasa.
  • minyak untuk menumis.

Cara-cara

  • bahan yang bertanda * di blender,jgn lupe cili kering tu di rebus dahulu jadi senang nak kisar.
  • panas minyak tumis serai sampai wangi.
  • bila dah wangi goreng paru rebus bersama serai yng di tumis.
  • bila paru itu garing di bahagian luarnye angkat dengan serai yang tadi dan tepikan.
  • minyak tumis jika ada lebihan jangan di buang boleh di gunakan untuk menumis sambal nya .kalau minyak tumis tu kurang tambah sedikit.
  • tumis sambal sampai garing dan naik minyak.
  • masukkan gula melaka/gula coklat serta garam secukup rasa
  • jangan lupa tomato yang di belah 6 di masukkan juga.
  • dan akhir sekali paru yang di goreng gaul sebati dengan sambal,masak dengan sanbal hingga agak kering.

0 comments:

Post a Comment