Breadmaker Recipe
Bahan-bahan ( 1 loaf )
- 220 gm susu segar
- 1 sudu kecil garam
- 45 gm butter
- 400 gm tepung gandum / tepung roti
- 45 gm gula kastor
- 1/2 sudu kecil bread improver
- 1/2 sudu kecil bread sofftener
- 2 sudu kecil yis
- 1 tin jagung manis dalam tin-tapis,amik isi jer
- Kismis-mengikut citarasa anda, kalau nak byk letak lebih.
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan mengikut turutan dari atas hingga ke bawah (Kecuali jagung manis dan kismis).
- Kemudian pilih setting untuk BASIC (Untuk crust saya pilih light).
- Bila breadmaker dah masuk pusingan ke dua, baru masukkan jagung manis dan kismis-biar sehingga roti masak.
- Keluarkan dari acuan roti,sejukkan dan potong nipis dgn menggunakan bread slicer.
- p/s:jika anda ingin memiliki bread slicer, boleh order dgn kak yani, TQ, hehhehe...promote brg jepun nih, hahahahaha...
0 comments:
Post a Comment