03 April 2008

SERUNDING DAGING



BAHAN-BAHAN:


  • 500 gm daging | direbus dan disiat halus
  • 100 gm serbuk kari
  • 50 gm jintan manis
  • 50 gm jintan putih
  • 50 gm serbuk ketumbar
  • 100 gm cili kering yang telah dikisar
  • 200 ml santan
  • 250 ml minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • BAHAN-BAHAN KISAR
  • 3 cm lengkuas
  • 3 cm halia
  • 100 gm bawang merah
  • 60 gm bawang putih
  • 5 batang serai
  • 60 gm kunyit hidup


CARA MEMASAKNYA:

  • Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
  • Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.
  • Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
  • Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment